AZ INKONTINENCIA TÍPUSAI

Az inkontinenciának - a különböző tünetegyüttesek alapján többféle típusát különböztetjük meg.

A stressz inkontinencia jellemzően a középkorú nők körében a legelterjedtebb. Ilyen esetekben a húgyhólyag izmai nem képesek megtartani a vizeletet pl. tüsszentésnél, erős köhögésnél, nevetésnél vagy nagy súly felemelésénél fellépő hasi nyomás megnövekedése során. Leggyakrabban terhesség idején, szülés után, illetve változókor (menopauza) utáni időszakokban fordul elő. Egyes elméletek szerint az ösztrogén (női nemi hormon) hiánya, illetve a kismedence, a húgyhólyag és a hüvely izomzatának gyengesége okozza.

A késztetéses inkontinencia esetében a húgyhólyag nem képes teljes kapacitásának megfelelően működni, ezáltal nem tudja elég ideig tárolni a vizeletet. Legfőbb tünete a különösen erős és gyakori vizelési inger. Az inkontinens emberek majdnem negyede szenved késztetéses inkontinenciában. Leggyakrabban az idősebb férfiaknál fordul elő, de idősebb nőknél is megfigyelhető. Férfiaknál a prosztata megnagyobbodása is részt vehet a vizeletürítési probléma kialakulásában, továbbá tumor, korábbi kismedenceiműtét, hátfájás vagy húgyúti fertőzés is okozhat késztetéses inkontinenciát.

A túlfolyásos inkontinencia a vizeletürítési problémák közül az egyik legritkább, általában idős embereknél fordul elő. Az inkontinencia ezen formája a húgyhólyag ürítési zavara miatt alakul ki. Általában funkcionális vagy szervi eredetű, mely a hólyagfal izmainak gyengesége, vagy a húgycső szűkülete miatt jön létre, ami például a prosztata-megnagyobbodás következménye lehet férfiak esetében. Ilyenkor a húgyhólyag olyan méretűvé növekszik, hogy nem képes visszatartani a felgyülemlő vizeletmennyiséget, és az egyszerűen túlfolyik. A túlfolyásos inkontinencia tipikus tünetei a vizelet folyamatos, gyenge sugárban történő szivárgása, gyakori, kis mennyiségű vizelet ürítése és az erős vizelési inger. Gyakran okozza cukorbetegség, krónikus alkoholizmus, prosztata-megnagyobbodás vagy gerincvelő-sérülés.

A reflex inkontinencia idegrendszeri eredetű probléma. Ebben az esetben a beteg elveszíti akaratlagos kontrollját a vizeletürítés felett, és nem érzi, ha a húgyhólyag megtelt. Ilyen idegrendszeri megbetegedés például a gerinccsatorna sérülése - esetleg egy baleset következtében. Különböző telítettségi állapotokban a húgyhólyag hirtelen összehúzódik, a vizelet akaratlanul távozik. A vizelet véletlenszerű időpontokban ürül anélkül, hogy a beteg érezné a vizelési ingert.

Vegyes inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a hólyagproblémák több típusának tünetei együttesen jelentkeznek. Az inkontinencia lelki eredetű is lehet.