ÓVJA BŐRÉT!

MIT JELENT A „BŐRSEMLEGES PH-ÉRTÉK”?

A kémiában megkülönböztetünk savakat és bázisokat. Az átlagértéket, a 7,0 értékű pH-t tekintjük pH semlegesnek. A bőr átlagos pH-értéke ezzel szemben 4,5–5,5, azaz tulajdonképpen savas pH-jú. Ez az enyhén savas érték szükséges a bőr természetes hámlási folyamatához. Éppen ezért a csupán pH-semleges (azaz a bőr számára nem pH-semleges) tisztálkodási szerek nem ajánlottak, mivel ezek jelentősen megzavarják a bőr regenerációs folyamatát.

Felnőttkori inkontinencia esetén különösen fontos a bőr higiéniája, mert ilyenkor a bőr folyamatos sérülésnek van kitéve és különösen magas a bőrirritáció, így a fertőzések kockázata.

Időskori inkontinencia esetén a már eleve csökkent ellenálló képességű bőr a vizeletben és az emésztőenzimekben található ammónia hatásának van kitéve. Ennek eredményeképpen a bőr pH-értéke a lúgos tartomány felé tolódik el. Ezt a hatást tovább súlyosbítja, ha minden inkontinencia epizód után szappannal és vízzel mossuk le a bőrt, mert ez tovább gyengíti a bőr természetes savköpenyét. Ennek következtében a kórokozók könnyebben behatolnak a bőrbe, és fájdalmas gyulladást okoznak. Ilyenkor inkontinenciához társuló dermatitiszről (IAD), másnéven pelenkakiütésről beszélünk. Az inkontinenciával élő felnőttek különösen gondos bőrápolásával elkerülhető az IAD kialakulása.

AZ INKONTINENCIÁHOZ TÁRSULÓ DERMATITISZRŐL (IAD)

Az inkontinenciához társuló dermatitisz egy irritatív kontakt dermatitisz, amely vizelettel vagy széklettel való érintkezés következtében az intim területek bőrének fájdalmas gyulladásához vezet. Általában enyhe bőrpírral (ún. erythema) kezdődik, ami égő és viszkető érzést is okoz. Ha a gyulladás súlyosbodik, rendkívül fájdalmas hólyagok és felmaródások alakulnak ki. A nedves, meleg és már előzetesen felsértett bőr emellett ideális felületként szolgál a bakteriális és gombás fertőzések terjedéséhez. Ezek további bőr- és húgyúti fertőzésekhez vezetnek.

Fontos: az IAD olyan bőrbetegség, amelyet a túl sok nedvesség okoz, és nem tévesztendő össze a nyomás okozta bőrbetegségekkel (felfekvés/dekubitusz).

KIKNÉL ÁLL FENN AZ IAD KOCKÁZATA?

Nem minden inkontinens vagy húgyhólyag problémában szenvedő felnőttnél alakul ki IAD. A vizelet- és székletinkontinencián kívül a szappanos vízzel végzett gyakori mosakodás is érzékenyebbé teszi a bőrt a nedvesség okozta irritációkra. A száraz, hámló bőrű emberek is érzékenyebbek és megnövekszik náluk is az IAD kialakulásának kockázata, csakúgy, mint a cukorbetegeknél, a rossz általános egészségi állapotú egyéneknél, a rossz tápláltságú személyeknél (alultápláltaknál, túlsúlyosoknál, elhízottaknál), a folyamatos gondozást igénylőknél és a fekvőbetegeknél. Ezen kívül, bizonyos gyógyszerek szedése is gyengítheti a bőrt, és megnövelheti az IAD-vel szembeni érzékenységét. Javasoljuk, hogy beszéljen orvosával erről a kérdésről. A szakértők egyetértenek abban, hogy az összehangolt inkontinenciakezelést alkalmazó megelőzésnek a következő lépéseket célszerű magában foglalnia:

BŐRÁPOLÁS

  1. A bőr tisztítása: Ideális esetben az egyes inkontinencia epizódok után mielőbb meg kell tisztítani a bőrt – nagyon kíméletesen, dörzsölés nélkül. Használhat például előre nedvesített bőrápoló törlőkendőket vagy bőrbarát (pH 4,5 és 5,5 közötti) tisztítószert. Fontos! a szappannal és vízzel naponta többször végzett lemosás vagy a lúgosabb pH-értékű szappannal végzett tisztítás károsítja a bőr természetes védőrétegét.
  2. A bőr ápolása és védelme: A bőr lemosása után minden esetben bőrvédő terméket kell alkalmazni, amely hidratálja és táplálja a bőrt, valamint védőréteget képez rajta. Lehetőség szerint azonos gyártótól származó termékeket célszerű használni, mert ezeket úgy fejlesztették, hogy a bőrvédő termék nem csökkenti az inkontinencia termék nedvszívó képességét.

Fontos! A csecsemők számára kialakított termékek nem alkalmasak a felnőtt bőr tisztítására és védelmére, mert nem tartalmazzák azokat az összetevőket, amelyekre az inkontinencia miatt igénybe vett felnőtt bőrnek szüksége van.