A BŐR, MINT LEGNAGYOBB SZERVÜNK

A felnőttek bőrének felülete csaknem két négyzetméter nagyságú, így a bőr testünk legnagyobb szerve. Szőrtüszőket, verejtékmirigyeket, vérereket, érzékelő sejteket, valamint idegsejteket tartalmaz, amelyek információkat küldenek az agynak.

Legfontosabb feladatai:

  • Védelmi vonalat képez a környezeti hatásokkal szemben.
  • Megakadályozza a kórokozók túlzott elszaporodását.
  • Szabályozza a testhőmérsékletet.
  • Megakadályozza a bőrön át történő vízvesztést, ezáltal a kiszáradást.

MIÉRT VÁLIK SÉRÜLÉKENYEBBÉ A BŐR A KOR ELŐREHALADTÁVAL?

A test sok más anyagcsere-folyamatához hasonlóan a bőr megújulása is lelassul az életkor előrehaladtával: a fiatalok bőre körülbelül 28 naponta újul meg, az idősebbeknél ez 40 napba telik. Idősebb korban a bőr szárazabbá és kevésbé ellenállóvá válik. Az alábbi ábrán a fiatal és idős bőr szerkezete közti különbségek láthatóak.

A BŐR TÁPLÁLÁSA

A sok friss gyümölcs és zöldség, rostok és telítetlen zsírsavak fogyasztása egészséges – bőrünk számára is, hiszen a bőr regenerációjához szükség van tápanyagokra. Az életkor előrehaladtával egyre fontosabb, hogy extra tápanyagokkal lássuk el a bőrt, és speciálisan az idős bőr számára kifejlesztett termékek segítségével állítsuk vissza a nedvességtartalmát. Az egészséges bőr megőrzése különösen fontos inkontinencia esetén. A csecsemőknek szánt termékek nem felelnek meg erre a célra.