ÉLETMÓDBELI TANÁCSOK

Amennyiben vizeletinkontinenciát diagnosztizáltak Önnél, többféle lehetőség áll rendelkezésére annak érdekében, hogy enyhítse, bizonyos esetekben időszakosan akár megszüntesse ezt a kényelmetlen tünetet. A húgyhólyag természetes funkciójának elősegítése érdekében kis étrendbeli változtatás és mindennapi tornagyakorlatok bevezetése javasolt.

  • Étrend: Az étrendbeli változtatás segíthet az inkontinencia kezelésében. Étkezzen egészségesen és törekedjen a könnyen emészthető, magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztására, úgy mint a teljes kiőrlésű kenyér, zab, nyers gyümölcsök és zöldségek. Az étrend összeállításakor érdemes figyelembe venni egyes ételek vízhajtó hatását, érdemes elkerülni a puffadást okozó élelmiszereket, mint a hüvelyesek, a káposzta és a hagyma, illetve a paradicsomos és általában a savas ételeket. A joghurt és a kefir hasznos kiegészítője lehet napi étrendjének, mivel támogatják a természetes bélflórát. Szabályozza az emésztését az étkezésre fordított megfelelő időtartammal, és kerülje el a túlzott erőkifejtést székletürítés közben. Fogyasszon napi másfél-három liter folyadékot, előnyben részesítve a gyógynövény- vagy gyümölcsteákat, illetve az enyhén szénsavas vizet. Azonban kerülje a gyümölcs- és zöldségleveket, a fekete teát, illetve a kávé és alkoholos italok fogyasztását, mivel ezek mind vizelethajtó hatásúak, és irritálják a húgyhólyagot. Erről hosszabban az „Étrend” fül alatt tájékozódhat.

  • Vizelési rutin: A húgyhólyagot hozzá lehet szoktatni a rendszeres időközönkénti ürítéshez. Idővel a hólyag alkalmazkodik ehhez a ritmushoz, így elmúlhat az inkontinencia. A módszer alapja, hogy minden nap pontosan kétóránként menjen el a toalettre, ezzel szoktatva hozzá testét az állandó, fix idejű vizeléshez. A két hét során fokozatosan növelje a toalettre járás köztes időtartamait. Ezekben a fix, kétóránkénti időszakokban akkor is menjen el toalettre, ha nem érez vizelési ingert. Vezessen naplót tapasztalatairól, ha demotiváltságot érez, olvassa vissza eddigi eredményeit és legyen büszke Önmagára!

  • Tornagyakorlatok:
    Ahhoz, hogy enyhítse, esetleg részlegesen vagy teljesen megszűntesse inkontinenciáját, végezzen rendszeresen olyan tornagyakorlatokat, melyek nem terhelik a hasfalat vagy a húgyhólyag körüli izmokat. Alkalmas lehet például a sétálás, úszás, tánc és kerékpározás. A jógának többrétű jótékony hatása ismert; csökkenti a szorongást, a testtartásra összpontosít és olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek elősegítik a gát és medencefenék izomzatának fejlődését.

  • Környezet:
    Ahhoz, hogy a probléma eltitkolása hosszútávon ne okozzon pszichikai tüneteket, ossza meg környezetével. Vonja be szeretteit feladatai elvégzésébe, így megkönnyítheti saját dolgát, valamint szerettei is úgy érezhetik, hogy Ön mellett állnak, segítenek Önnek.

Folyadékbevitel: A csökkentett folyadékbevitel húgyúti fertőzést okozhat és súlyosbíthatja a tüneteket, tehát ügyeljen arra, hogy napközben elegendő vizet, gyümölcslevet vagy édesítés nélkül készített gyümölcsteát igyon. Tartózkodni kell a vízhajtó hatású italok, például kávé és fekete tea fogyasztásától. Az éjszakai pihenéshez közeledve érdemes kevesebbet inni. Jegyezze fel, hogy mennyi folyadékot iszik, így számontarthatja a bevitt folyadék mennyiségét.