ÉTREND

Helyes étrenddel az inkontinencia ellen


Vizelettartási problémákkal életkortól függetlenül sajnos sokak élnek együtt, a hétköznapokban kellemetlenségeket okozhatnak. Az elfogyasztott ételek és italok is nagyban befolyásolhatják az állapotot, ezért nem mindegy, hogy mit eszünk, iszunk.
Az inkontinencia bizony megkeserítheti a mindennapokat, ha nem figyelünk oda megfelelő kezelésére. De gondolta volna, hogy a gyógyszerek mellett a megfelelő étrend is segíthet a vizelettartásban?

Ha az alábbi ételeket és italokat kihagyjuk étrendünkből, sokat javíthatunk állapotunkon:

Alkoholos italok
Az alkohol minden formában dehidratál, azaz elvonja a vizet. Az alkohol akadályozza az agy által a hólyagnak küldött jeleit arról is, hogy mikor engedje ki a vizeletet. Tehát ha húgyúti késztetéses inkontinenciája van valakinek, melyet a hólyag túlműködésének is neveznek, érdemes visszafogni vagy teljesen elhagyni az alkoholfogyasztást.

Kávé, tea, energiaitalok, kóla
A koffein serkenti a húgyhólyag működését, vízhajtóként működik, tehát több vizeletet termel. Ha kevesebb koffeines italt iszunk, vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az segíthet kontrollálni a hólyag túlműködést.

A csokoládé
A csokoládé a túlműködő hólyag másik előidézője, hiszen koffeint tartalmaz, azonban nem kell teljesen elhagynunk a fogyasztását. Csökkentsük vagy kerüljük a késő esti csokoládéfogyasztást, valamint szokjunk át helyette a fehér csokoládéra, hiszen az édesség ezen formája már nem tartalmaz koffeint.

Citrusfélék és gyümölcslevek
A citrusfélék és a citrusos gyümölcslevek, mint például a narancs, grépfrút, klementin, citrom és zöldcitrom, mind savas kémhatásúak, ezek irritálhatják a húgyhólyagot. Az ananász, a szőlő, a banán és az alma is hasonló tüneteket produkálhat. Ezen citrusfélék fogyasztásának csökkentésével vagy elhagyásával csökkenthetjük a kényszeres inkontinencia okozta bántalmakat.

A savas kémhatású paradicsom
A paradicsom is savas kémhatású étel, amely kiválthatja a kényszeres inkontinencia tüneteit. A paradicsom nemcsak termeli a vizeletet, már önmagában is húgyhólyagirritáló hatású. A paradicsomalapú ételek, mint a spagettimártás, a csili, a paradicsomlé és a ketchup, szintén növelhetik a vizelet szivárgását.

Áfonya és áfonyalé
Az áfonya sokaknak segíthet a húgyhólyag és húgyúti fertőzések megelőzésében. Mivel azonban mind a gyümölcs, mind pedig a leve savas kémhatású, előfordulhat, hogy hólyagtúlműködési problémát okoz. Amennyiben azt tapasztalja, hogy az áfonya problémát okoz, kerülje használatát. A savas kémhatású ételek és italok bevitelének csökkentése vagy kerülése más előnnyel is jár - segíthet megszelídíteni a gyomorégést.

Szénsavas italok
A szénsavas italok irritálhatják az érzékeny hólyagot, tehát ha valakinek hólyagtúlműködése van, érdemes kipróbálni, hogy alig vagy egyáltalán nem iszik szénsavas italokat. A gyöngyöző italok közé tartoznak az üdítők, a szódavíz és más "buborékos" víz. Ha pezsgőt vagy más habzóbort fogyasztunk, ne feledjük: amellett, hogy pezseg, az alkohol is olyan ital, ami előidézheti a hólyagtúlműködést.

Fűszeres ételek
Csilis marhahús, csípős salsa, wasabi. Ezek a fűszeres ételek nem tesznek egyebet, mint megbizsergetik az ízlelőbimbókat vagy könnyeket csalnak a szemünkbe, de hólyagot is irritálhatják. Ha a csípősséget mérsékeljük, az segíthet abban, hogy ritkábban látogassuk a fürdőszobát. Ez természetesen nem szükségszerűen vezet egyhangú étrendhez. Lassanként ki lehet kísérletezni, hogy mennyi csípőset bír valaki anélkül, hogy befolyásolná a fürdőszoba-használati szokásait - mindenkinél különböző, tehát próbálgatással ki kell tapasztalnunk a fűszertoleranciánk határait.

Édesítőszerek
A cukor és a mesterséges édesítőszerek előidézhetnek húgyhólyag tüneteket. Ahogy sok más ételnél és italnál, amelyek hatással vannak a húgyhólyagra, szükséges némi kísérletezés, hogy mindenki megtanulja magára vonatkozóan, van-e különbség az édesítőszerek hatása között. Szünetet kell tartani az egyes édesítőszerek használatában, hogy kitapasztalhassuk, hólyagunk hogyan reagál.

Hagyma
A vörös- és lilahagymát főzzük meg, mert úgy könnyebb a hólyagnak feldolgoznia, esetleg használjunk lágyabb mogyoróhagymát. Ha időnként csak kisebb mennyiséget eszünk, az is segíthet.

Érett sajt és tejföl
A krémes, zsíros tejföl a túlműködő hólyag tüneteit súlyosbíthatja. Próbáljunk tejföl-helyettesítőt vagy feldolgozott, nem érlelt sajtot enni, ha a húgyhólyag nem tűri az eredeti termékeket.

Az aszalt szilva
Ha a túlműködő hólyag gyógyítását nézzük, akkor az aszalt szilva az azt kísérő székrekedésen segíthet. Ennek ellenére az aszalt gyümölcsök szintén irritálhatják a hólyagot. A székrekedés kezelésének egyik módja, hogy növeljük a rostokat az étrendünkben. Próbáljunk hólyagot segítő, rostanyagban gazdag terményeket beiktatni.

Feldolgozott élelmiszerek
A mesterséges aromák, a tartósítószerek és az adalékanyagok, mint a nátrium-glutamát és a benzil-alkohol irritálhatják a húgyhólyagot. Kerüljük el ezeket a gondot okozó vegyületeket, ezért a termékek címkéjét gondosan olvassuk el, mielőtt megvásároljuk a terméket.

Figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra!

Túl sok folyadék
Természetesen szüksége van arra, hogy hidratáljuk szervezetünket. A túl sok folyadék fogyasztása egyúttal gyakoribb vizelési ingert is jelent, melyet hiperaktívhólyag-szindrómának is neveznek.

Túl kevés folyadék
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a folyadékbevitel korlátozása csökkenti a késztetéses inkontinencia tüneteit, de ez a stratégia visszaüthet, mivel irritálja a hólyagot és növeli a húgyúti fertőzések kockázatát.  Tehát a folyadékra szükség van. De mennyire? Szakértők szerint legalább napi egy liter folyadékra van szükség, emellett pedig a szükséges folyadék 20 százalékát az ételből fedezi a szervezet.

Fortélyok a konyhában
A régi, jól bevált sűrítési szokások helyett ideje újakat kipróbálni: rántás helyett például nemcsak sűrítik az ételt a különböző pelyhek, de a készítendő ételek rosttartalma is növelhető általuk. Erre tökéletesen megfelel a kukoricadara, a búza- és a zabkorpa ugyanúgy, mint a különféle pelyhek (búza, zab, árpa, rizs). Magas nyálkatartalmú növényeket is kipróbálhatunk, ilyen az őrölt lenmag vagy a psziliummag (bolhafűmag), ezekből napi egy evőkanálnyit elfogyasztva (bőséges folyadékkal természetesen) hálás lesz az emésztőrendszer.