MOZGÁS

GÁTIZOMTORNA GYAKORLATOK

Amennyiben gyógyítás vagy rehabilitáció céljából szeretne gátizomtorna gyakorlatokat végezni, forduljon egészségügyi végzettséggel rendelkező gyógytornászhoz, aki a részletes kivizsgálás után kezd csak neki a terápiának. A gát izmai (vagyis a medencefenék izmai) a többi izomhoz hasonlóan meglazulnak, ha elhanyagoljuk őket, tornáztatással azonban megerősödnek, és képesek lesznek ellátni fontos feladataikat. A medencefenék izmainak edzésébe belefogni azonban nem olyan egyszerű, mint például a vállizmok erősítésébe. Ezeknek a rejtett izmoknak a használata ugyanis általában nem tudatosan irányított, hanem szinte automatikus, ezért mindenek előtt meg kell tanulni szándékosan használni őket. A tanuláshoz jól használható egy tudományosan kidolgozott és évek során csiszolódott sikeres módszer, a gátizomtorna.

Miben segít a medencefenék izomzatának tornáztatása?

 • Enyhíti vagy megszünteti a vizelet- és székletvisszatartási problémákat;
 • Enyhíti a menstruációs tüneteket;
 • Enyhíti a változókorral járó tüneteket;
 • Csökkenti a nőgyógyászati betegségek előfordulásának esélyét;
 • Hozzájárul az urológiai és nőgyógyászati műtétek sikerességéhez és a műtét utáni gyorsabb felépüléshez;
 • Felkészíti az izomzatot a szülésre, az edzett izmok hamarabb regenerálódnak;
 • Segítségével örömtelibb a szexuális élet;
 • Segít a meglévő tünetek enyhítésében, megszűntetésében, illetve a későbbi állapotromlás megelőzésében.


HOGYAN EDDZÜK A MEDENCEFENÉK IZOMZATÁT?

Szerencsére a medencefenék izomzata a többi izomhoz hasonló: ha elveszti feszességét, egy kis edzéssel újra megerősíthetjük. Már napi három alkalommal öt percig végzett tréning által visszanyerhetjük a kontrollt hólyagműködésünk felett. Az edzést bármely életkorban elkezdhetjük. Fontos, hogy először megtaláljuk a megfelelő izmokat.

Erre több módszer is lehetséges:

 • Vizeletürítés közben próbálja megállítani a vizelet folyását, ha sikerül, akkor a medencefenék izmát használta.
 • Képzelje el, hogy meg szeretné akadályozni a bélgáz kikerülését. Feszítse meg az ehhez használt izmot. Ha érzi a húzóerőt, a megfelelő izmot feszítette meg.
 • Feküdjön hanyatt, helyezze egyik ujját a hüvelyébe. Szorítsa össze izmait, mintha meg szeretné akadályozni a vizelet kifolyását. Ha ujjain érzi a szorítást, a helyes medencefenék-izomzatot feszítette meg.

A gyakorlatok közben ne feszítse meg a has, a láb vagy a fenék izmait. A medencefenék izmainak megfeszítése közben ne tartsa vissza lélegzetét.

Az edzés előtt keressen magának egy nyugodt helyet, ahol semmi sem zavarhatja meg a gyakorlatok végzése közben. A gyakorlatokat kényelmes, lehetőleg gumis derekú ruhában végezze.
Naponta pár perces torna öt-hat hét után már érezhető javulást eredményez, a vizelettartási problémák enyhülnek, később akár meg is szűnhetnek.

 1. Hanyatt fekve helyezze lábait egy székre és tegyen egy kispárnát a csípőrész alá. Maradjon ebben a pozícióban öt percig, hogy a medencefenék izmai ellazulhassanak.
 2. Üljön egy székre egyenes háttal. Miközben kifújja a levegőt, szorítsa össze a medencefenék izmait. Belégzéskor ernyessze el őket. Ismételje ezt a gyakorlatot, ameddig jólesik.
 3. Üljön a földre terpeszülésben, felemelt térdekkel. A kezével nyomja össze térdeit. Kilégzéskor a kezével finomat feszítse szét őket. Belégzés közben ismét ernyessze el az izmokat. Ismételje ezt a gyakorlatot, ameddig jólesik.

4.     Vészhelyzet esetén - ha hirtelen vizelési ingert érez, egyszerűen hajoljon előre és próbálja megérinteni a lábfejét.