OTTHONÁPOLÁS

A SÚLYOS INKONINENCIÁVAL ÉLŐK OTTHONÁPOLÁSA

A súlyos inkontinencia sokszor olyan betegség velejárója, amely a beteget állandó fekvésre kényszeríti. Legtöbbünk ilyenkor még jobban vágyik az otthoni, megszokott környezetre a kórházi körülmények helyett. Az otthonápolás azonban nagyon megterhelő a hozzátartozóknak, így óriási türelemre és megértésre van szükség. A kiszolgáltatott betegnek szüksége van arra, hogy ne érezze magát tehernek, így ezt a megoldást csak akkor válasszuk, ha megfelelő empátiával tudunk fordulni a beteg és a kialakult helyzet felé. Az inkontinenciával küzdő hozzátartozónk felé a lehető legnagyobb tapintattal közeledjünk, hiszen ez a tünet szégyenérzetet okozhat.

Mindenekelőtt biztosítsa ápoltját arról, hogy nincs egyedül betegségével. Magyarországon minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi él együtt ezzel a tünettel.

Folyadékbevitel: Ne csökkentse a beteg napi folyadékbevitelét, mert az húgyúti fertőzésekhez vezethet. Figyeljen oda azonban arra, hogy egyes italok vízhajtó hatásúak, mint például a kávé és a fekete tea, valamint az alkoholtartalmú italok. Természetesen ezeket sem kell teljesen elhagyni, de mindenképpen nagyobb odafigyelést igényel.

Védelem: Mindig biztosítsa ápoltja számára a megfelelő biztonságot és komfortérzetet. Az ehhez használható segédeszközökről az előző fejezetben olvashat. Ne feledje, a tisztaságérzet Önnek is nagyon fontos, ápoltjának pedig még nagyobb szüksége van arra, hogy a megfelelő higiénia megtartásával elkerülje a fertőzéseket. A már fent említett bőrápolással kapcsolatos tanácsok is nélkülözhetetlenek ápoltja számára.

Ruházat: Célszerű olyan ruhákat adni az ápoltra, melyeket könnyedén cserélhetünk rajta. A ruhadarabok legyenek gumis derekúak, könnyedek és kényelmesek, ezzel is minél nagyobb kényelmet biztosítva a beteg számára.

Megfelelő környezet kialakítása: Ha már alkalmunk nyílt az otthoni ápolásra, mindenképpen alakítsuk ki a megfelelő környezetet. Ha ápoltunk képes egyedül öltözködni és kimenni a toalettre, helyezzünk el számára is könnyen elérhető, fedeles szemetesládákat a mosdóban, esetleg a hálószobában.

OTTHONI SZAKÁPOLÁS

Az otthoni szakápolás az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatási formája, amely során a beteg kezelőorvosa által elrendelt ellátását szakképzett ápolók, terapeuták a beteg otthonában nyújtják.

Az otthoni szakápolást elrendelheti:

  • háziorvos,
  • kórházi-, szakrendelő szakorvos javaslata alapján a háziorvos,
  • kórházi-, szakrendelő orvos közvetlenül a szakápolási szolgáltatóval kötött együttműködési szerződés alapján.

Az otthoni szakápolás igénybevételének feltételei:

  • indokoltság,
  • jogosultság – házhoz kötöttség – A beteget akkor tekintjük házhoz kötöttnek, ha sérülése, betegsége korlátozza abban, hogy különleges eszközök nélkül (mankó, bot, tolószék, járókeret, mozgáskorlátozottaknál szállító jármű vagy segítő személy) elhagyja otthonát, vagy pedig olyan állapotban van, hogy az kivitelezhetetlen.

Amennyiben ilyen jellegű szakellátásra van szüksége Önnek vagy hozzátartozójának, forduljon kezelőorvosához.

A honlapon található információk, a leírt tünetek és kezelési módszerek nem kizárólagosak, így a további kérdésekről mindenképpen konzultáljon orvosával!

Tájékoztatásunk nem helyettesíti a mindenkori orvosi konzultációt. Kérjük kövesse kezelőorvosa utasításait!