Receptek inkontinenciával élő betegeknek
Rozsos kenyér
hozzávalók / 6 adag
- 250 g teljes kiőrlésű liszt (rozsliszt)
- 250 g finomliszt
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál instant élesztő
- 450 ml víz
-
elkészítés
A kétféle lisztet összeszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a szárított élesztőt. Elkezdjük adagolni a vizet (nem adjuk hozzá egyszerre az egészet, mivel a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi vizet vesz fel a kenyértészta). Fakanállal keverjük össze a lisztes egyveleget a vízzel. Az elérni kívánt állag: se nem folyós, se nem kemény. A tésztát letakarjuk, és tizenkét órán át kelesztjük. (Célszerű éjszakára időzíteni a pihentetést, így másnap reggel frissen sült kenyeret fogyaszthatunk.)
A fél nap elteltével átkeverjük a tálban a kenyértésztát, lefedjük és még egy órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre, légkeveréses üzemmódban. (Nálam ez 220 ºC, azonban a valós hő 230 ºC egy óra előmelegítés után.)
Vastagon lisztezett tepsin kettéosztjuk a tésztát és két veknit formázunk. A kenyérbucikat is enyhén lisztezzük. Betoljuk a sütőbe, körülbelül 30-35 perc alatt megsütjük. A kenyér akkor van kész, amikor a teteje ropogós aranybarnára sült.
Bajor rozskenyér
hozzávalók / 10 adag
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozsliszt)
- 10 dkg rozsliszt (világos)
- 10 dkg kenyérliszt BL80
- 1 ek sikér
- 1.5 tk só
- 1 ek nádcukor (melasz)
- 1 ek édesköménymag (fűszerkeverék őrölt köményköménymag, koriander)
- 100 g joghurt
- 2.5 dl víz
- 2 dkg élesztő
-
elkészítés
Egy nagyobb tálba mérjük a liszteket, elkeverjük bennük a sót, a fűszereket és a sikért.
Közepébe mélyedést nyomunk, ide mérjük a joghurtot (ne legyen vad hideg!), a melaszt vagy cukrot, vizet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Kézzel állítjuk össze, ami kissé hálátlannak tűnhet, mert a rozsliszt igen ragacsos, nyúlik, nehéz vele dolgozni, de megéri. (Én úgy szoktam, hogy a legelején a robotgépem dagasztókarjaival állítom össze, aztán, ha már valamelyest szelídebb, akkor veszem kézbe.) Ha nagyon muszáj, tehetünk még hozzá egy kis lisztet.
Pár perc gyúrás után kiolajozott keleszőtálba tesszük, és kb. 2 órán át kelesztjük. Ezalatt a duplájára emelkedik.
Lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt, majd vekni formára igazítjuk.
Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsire ültetjük, s egy nagyobb zacskót húzunk rá, vagy leborítjuk egy nagy edénnyel, hogy a kelesztéshez a nyirkos közeg biztosítva legyen. További 1 órán át kelesztjük.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 230°C-ra. A megkelt tésztát egy grillpálca vagy hurkapálca segítségével több helyen teljesen átszúrjuk, így a gőz távozni tud a kenyérből, kisebb az esély, hogy szétreped.
230°C-on, gőzös sütőben sütjük 10 percig (gőzös sütő = a sütő aljába egy lapos, nagy fémedénybe forró vizet teszünk, vagy egyszerűen belocsolunk a sütőtérbe kevés vizet), majd visszavesszük a hőmérsékletet kb. 200-210°C-ra, és további 35 percig hagyjuk bent. Ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen is van.
Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd konyharuhába csomagoljuk. Csak másnap szeleteljük fel!
Hogyan készül a zabkása?
Minden esetben javasoljuk, hogy aprószemű zabot vásároljunk, mert sokkal élvezhetőbb mint a nagyszemű! A zab keménysége miatt alapvetően egy nehezen fogyasztható étel, ezért valamivel puhítani kell. A hagyományos receptekben tejjel és cukorral főzik fel. Mi természetesen egyiket sem használjuk, ezért alternatív tejjel (mandula-, rizs-, kókusz-, vagy akár zabtej), vagy vízzel kell főznünk, folyamatosan kevergetve, lehetőleg lassú tűzön. A folyadék mennyiségét csak az befolyásolja, hogy mennyire szeretjük sűrűn. Készíthetünk ragacsos, szinte rágható zabkását is 1 csésze zab és 1/2 csésze víz/tej hozzáadásával, vagy folyékony zabkását 2 csésze folyadékkal. Valahogy e kettő között kell megtalálnunk a saját ízlésünket. Édesítésként mézet vagy agave szirupot használjunk. Kevésbé elterjedt, de készíthető sós zabkása is. Sőt, készíthetünk nyers, ún. overnight zabkását is, ahol főzni nem kell, csupán összekeverni és pár órát hűtőben pihentetni. Ennek előnye, hogy biztosan minden tápanyag benne marad a zabban, hátránya, hogy hideg, kevéssé krémes és sokat kell rá várni.
Néhány zabkása variáció
Banános zabkása
60g zabot lassú tűzön főzzünk meg 2 dl mandulatejjel. Adjunk hozzá fél teáskanál őrölt szerecsendiót és ugyanennyi fahéjat. Tehetünk bele egy kevés vaníliát is, ha van otthon. Amikor a zab megfőtt, egy érett banánt villával pürésítsünk össze és keverjük bele egy kanál nyers mézzel együtt.
Répatorta ízű zabkása
Egy kis lábasban forraljunk fel 2 dl mandulatejet, egy egész répát reszelve, kevés vaníliát, fél teáskanál őrölt szerecsendiót és 1 teáskanál fahéjat. Amikor forrásban van, tegyük bele a 60g zabot és innentől lassú tűzön főzzük krémes állagúra. Aki szereti, keverhet bele mazsolát is, tálalva pedig megszórhatjuk tört mogyoróval.
Overnight zabkása
Ez egy nyers változat, aminél az a jó, hogy a hevítés során részben elvesző tápanyagokat is tartalmazza. Így készítsük: Jól keverünk össze 60g zabot, 1dl tejet és 150g zsírszegén joghurtot, 1 evőkanál chia magot és ízlés szerint mézet és fahéjat. Tegyük egy befőttesüvegbe, a tetejére tegyünk szeletelt gyümölcsöket pl. apró erdeigyümölcsöt, barackot vagy epret. Egy éjszakán át hagyjuk állni a hűtőben, másnap reggel fogyasszuk, amikor összeértek az ízek és megpuhult a zab.
Sós-gombás zabkása
Fogunk egy fél hagymát és vágjuk apróra, egy marék gombát pedig szeleteljünk fel. Kevés kókuszzsíron pároljuk meg mindkettőt. Közben egy kis lábasban lassú tűzön főzzünk össze 60g aprószemű zabot 1,5-2 dl vízzel. Ha megfőtt, tegyük hozzá a hagymás gombához, sózzuk és borsozzuk. Végül reszeljünk bele kevés parmezánt és még egyszer keverjük át, hogy elolvadhasson.
Csokis-mogyoróvajas zabkása recept
Főzzünk meg 60g apró szemű zabot 2 dl mandulatejben. Amikor már félig megpuhult, keverjünk hozzá 2 teáskanál mogyoróvajat és legalább pár törésnyi 70% cukormentes étcsokit, valamint apróra tört mogyorót, esetlek pekán diót. Szórjuk meg kevés fahéjjal és ízesíthethetjük nyers mézzel.
Előételek
Diós-fetasajtos rukkolasaláta
hozzávalók / 2 adag
- 10 dkg rukkola
- 0.5 közepes db jégsaláta
- 2 db párolt sárgarépa
- 10 db fekete olajbogyó
- 5 dkg feta sajt
- 2 dkg dió
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek balzsamecet
- bazsalikom ízlés szerint
- Elkészítés
A sárgarépát meghámozzuk, fél centis karikára vágjuk, jénaiba tesszük, 1 evőkanál olívaolajat öntünk rá, lefedjük és a mikróban 5-6 perc alatt megpároljuk. Majd hagyjuk kihűlni.
A rukkolát, a jégsalátát, az olajbogyót és a kihűlt sárgarépát lazán összeforgatjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és 1 evőkanál balzsamecettel, rászórjuk a diót, amit egy száraz serpenyőben előtte kicsit megpiríthatunk. Ahogy a fehérsajtot is, ami egy feta jellegű lágy sajt.
Bazsalikommal megszórjuk és tálalhatjuk is.
Klasszikus francia omlett recept
hozzávalók / 2 adag
A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, villával jól felverjük úgy, hogy habos legyen - teljesen össze kell törni, nem szabad, hogy a fehérje egyben maradjon, mert kicsapódik sütéskor.
A snidlinget apróra vágjuk, hozzáadjuk a tojáshoz, sózzuk, borsozzuk.
A serpenyőt előmelegítjük. Ha már jó forró, akkor adjuk hozzá a vajat. Ha felolvadt és kicsit habos, de még nem barna, akkor beleöntjük a tojást.
Várunk egy percet, míg kicsit megszilárdul, majd óvatosan mozgatni kezdjük, hogy mindenhol átsüljön, de krémes maradjon.
A serpenyőt kicsit megbillentjük az egyik irányba, hogy a folyékony massza nagy része oda folyjon. Így tartjuk, majd ha már eléggé megszilárdult, a vékonyabb oldalt ráhajtjuk, és a serpenyőből kivéve azonnal tálaljuk.
Gombás-sonkás saláta
hozzávalók / 4 adag
- 8 közepes db csiperkegomba
- 200 g spenót (2-3 maroknyi)
- 3 db retek
- 100 g főtt sonka (2-3 szelet)
- 200 ml joghurt
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint
- Elkészítés
A friss hozzávalókat (csiperkegomba, retek és spenót) leöblítjük és felszeleteljük, majd egy tálra helyezzük.
Tetejére rakjuk a csíkokra vágott, főtt sonkát.
A dresszinghez összekeverjük a joghurtot, az apróra vágott petrezselymet, majd megsózzuk.
Kínálhatjuk külön kis tálkában is a salátaöntetet, de meglocsolhatjuk vele a friss salátánkat is.
Levesek
Grízgaluska leves zöldségekkel
hozzávalók / 4 adag
A leveshez
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1 kis db zeller
- 1 kk fekete bors (őrölt)
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
- 2 dkg zeller (szárított)
- só ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
A galuskához
- 2 db tojás
- 6 evőkanál búzadara
- 1 ek sertészsír
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- Elkészítés
A hagymát felkockázzuk, kevés vízben és zsiradékban megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségféléket, melyeket előtte feldaraboltunk. Fedő alatt pároljuk egy picit.
Felöntjük vízzel, fűszerezzük.
Közben elkészítjük a galuskát. A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, és betesszük a hűtőbe, míg nincs rá szükség.
Ha a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a galuskákat. Felforraljuk a levest és evőkanállal beleszaggatjuk a levesbe. 2-3 perc alatt megfő a galuska, majd ajánlatos főzés után fedő alatt hagyjuk fogyasztásig, hogy megdagadjanak picit.
Pudingos erdeigyümölcs leves
hozzávalók / 4 adag
- 750 g erdei gyümölcs mix
- 30 g mézeskalács fűszerkeverék
- 2 ek cukor
- 5 dl víz
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzés nélküli is jó)
- 3 dl növényi tej a pudinghoz (mandulatej, rizstej, kókusztej vagy zabtej)
- Elkészítés
A fagyasztott gyümölcs-mixet beletesszük egy lábasba és hagyjuk kis tűzön kiolvadni.
Tegyük rá a cukrot és engedjük fel a vízzel és a fűszerekkel. Addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Ha puha a gyümölcs, keverjük ki a pudingot a tejjel, adjunk hozzá egy keveset a leves levéből és utána öntsük hozzá, majd forraljunk rajta még egyet, és kész.
Utólag lehet ízesíteni még cukorral vagy fahéjjal, jól lehűtve fogyasszuk!
Lestyános borsóleves sok tésztával
hozzávalók / 2 adag
- 5 dkg tészta (levesbe való tészta)
- 10 dkg zöldborsó (friss, de lehet fagyasztott is)
- 2 teáskanál ételízesítő (vagy házi zöldség- húsleves alaplé)
- lestyánízlés szerint (4-5 levél)
- petrezselyem ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- Elkészítés
1 liter vizet felforralunk 1 evőkanál zöldséges ételízesítővel és a lestyánlevelekkel. Kicsit hagyjuk összefőni az ízeket, majd beleszórjuk a levestésztát úgy, hogy a tészta-mennyiség domináljon, ne a vízé. Készre főzzük.
Hozzáadjuk a fagyasztott borsót és előírás szerint pár percig együtt forraljuk a levessel.
Friss petrezselymet szórunk bele, borsozzuk.
Főételek
Pecsenyekacsamáj mandulabundában
hozzávalók / 3 adag
- 50 dkg pecsenye kacsamáj (tisztítva)
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 db tojás
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg mandulapehely
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 4 teáskanál áfonyadzsem
- 50 dkg burgonyapüré
- Elkészítés
A tojásokat sózzuk-borsozzuk, majd villával felverjük. A lisztet és a mandulapelyhet egy-egy tányérba öntjük.
Liszt-tojás-mandulapehely sorrendben bepanírozzuk a májakat.
Felhevítjük az olajat és mindkét oldalán ropogósra sütjük a kacsamájat.
Áfonyalekvárral és krumplipürével tálaljuk.
Magvas-bundás csirkemell
hozzávalók / 3 adag
- 2 kisebb csirkemell filé (kb. 9 kisebb szelet)
- 1 kk só
- 2 tojás
- 6 ek teljes kiőrlésű liszt
- 1,2 dl növényi tej (mandulatej, rizstej, kókusztej vagy zabtej)
- 2 ek lenmag
- 2 ek szezámmag
- 10 dkg liszt a forgatáshoz
- olaj bőven a sütéshez
- Elkészítés
A húst alaposan megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kiklopfoljuk és meghintjük sóval. Hagyjuk állni, míg a bundát elkészítjük.
A tojásokat egy tálba ütjük, a sóval kicsit felverjük, majd beleszórjuk a lisztet, a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre kavarjuk, legvégül beleszórjuk a magvakat.
Felforrósítjuk az olajat.
A csirkemelleket először lisztbe forgatjuk, majd a magvas masszába mártjuk, jól megmerítjük, hogy mindenhol bevonja a bunda.
A forró olajban mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Tészta rókagombával – Teljes kiőrlésű bolti tésztával is
hozzávalók / 3 adag
Tészta
- 20 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 db tojás
- 0.5 kávéskanál só
- 1 teáskanál szőlőmagolaj
-
- Gombás ragu
1 közepes db salottahagyma
15 dkg rókagomba
20 dkg csiperkegomba (barna)
6 szál kakukkfű
0.5 kávéskanál só
borsízlés szerint
-
Elkészítés
Tészta
A tészta hozzávalóit robotgépben összekeverjük (de kézzel is 2-3 perc alatt összegyúrhatjuk), majd fóliába csomagolva 20-30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
Pihentetést követően vékonyra nyújtjuk és széles metéltnek felvágjuk.
Lobogó sós vízben 3 perc alatt megfőzzük, leszűrjük, kevés olajjal átkeverjük.
Egy kanálka olajon a felaprított salottahagymát megdinszteljük.
A gombákat ecsettel letisztogatjuk és szélesebb szeletekre, vagy a kisebb gombákat négybe vágjuk és a hagymára dobjuk.
Sózzuk, borsozzuk, a kakukkfű leveleit száráról lehúzva fűszerezzük vele a gombát, néhány percig együtt pirítjuk.
Addig forraljuk, míg a szaft besűrűsödik (nem sokáig, 5-6 perc elég).
A tésztára szedve tálaljuk.
Brokkolis tészta pirított napraforgómaggal
hozzávalók / 5 adag
- 250 g teljes kiőrlésű penne
- 500 g brokkoli
- 8 ek napraforgómag (tisztított)
- 4 ek kókuszzsír
- kakukkfűízlés szerint
- bazsalikomízlés szerint
- sóízlés szerint
- frissen őrölt fekete borsízlés szerint
- Elkészítés
Készítsük elő a brokkolit, szedjük rózsáira és mossuk meg alaposan. Közben külön főzzük ki a tésztát is.
Melegítsük fel a serpenyőt és a napraforgómagot pirítsuk meg zsiradék nélkül. Vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre. A serpenyőbe tegyük bele a kókuszzsírt, majd a brokkolikat.
Pici vízzel pároljuk egy kicsit, majd pirítsuk meg - figyeljünk rá, hogy még picit roppanós maradjon. Végül keverjük hozzá a fűszereket, a tésztát és a magvakat.
Desszertek
Szilvás lepény
hozzávalók / 4 adag
- 22 dkg margarin
- 18 dkg cukor
- 2 ek méz
- 3 db tojás
- 3 tk sütőpor
- 45 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek tej (ha szükséges)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 50 dkg szilva
- Elkészítés
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük. Egy lapostányéron a magházzal felfelé sorba tesszük a fél szilvákat, rászórjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot, majd félretesszük.
A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, ezután hozzáadjuk a mézet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kisebb részletekben a habosra kevert margarinhoz adagoljuk és simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, néhány evőkanál növényi tejjel higíthatjuk, de ha megfelelő a tésztánk állaga, akkor nem szükséges hozzáadni tejet.
A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit, vagy egy kör alakú sütőformát kivajazunk, kilisztezünk és belesimítjuk a tésztát. Nem baj, ha ekkor még laposnak tűnik, sütésnél szépen fel fog emelkedni a tészta. Villával megszurkáljuk, hogy könnyebben átsüljön. A fél szilvákat húsukkal lefelé fordítva, szépen sorba tesszük a tetején.
Tűpróbáig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
Lisztmentes diós sütemény
hozzávalók / 5 adag
Tészta
- 6 db tojásfehérje
- 20 dkg dió (darált)
- 20 dkg cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Krém
- 4 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Díszítéshez
- 5 dkg dió(darált)
-
Elkészítés
Tészta
A tojásfehérjéket a csipet sóval kezdjük el felverni, és ha már lágy hab állagot kapunk, adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá, végül óvatosan forgassuk össze a darált dióval és a fahéjjal.
A masszát osszuk kétfelé és egy kb. 29x35 mm, sütőpapírral kibélelt tepsibe egyenletesen terítsük szét.
Külön-külön (ha légkeveréses a sütőnk, akkor akár egyszerre is) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük őket.
Ha már kissé kihűltek, fordítsuk meg és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Óvatosan, mert ilyenkor még elég törékeny.
Krém
A tejből és pudingporból főzzünk pudingot és hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű, lágy vajat keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá a pudingot, és rum aromát.
Összeállítás, díszítés
A kihűlt lapokat vágjuk félbe (így 4 lapot kapunk). A krémet is osszuk 4 részre.
Egy lapot helyezzünk olyan tálra, deszkára vagy tányérra, amin majd vágni tudjuk a süteményt. Kenjük meg egy rész krémmel, tegyük rá a következő lapot, és így rétegezzük, amíg a 4. lap tetejére is rákerül a krém. A tetejét díszítésképpen szórjuk meg darált dióval.
Hűtőben pihentessük pár órát mielőtt felszeleteljük. Ha szép szeleteket szeretnénk, a kést langyos vízben öblítsük le minden vágás előtt.
Ebből a mennyiségből nem sok, kb. 10 normál sütemény szelet lesz.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 30x35 cm
Sós-mogyorós sütemény
hozzávalók / 8 adag
A tésztához
- 2 db tojás
- 225 g cukor
- 125 g vaj (olvasztott)
- 180 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
A tetejére
- 10 dkg földimogyoró(sós)
- 3 ek cukor
- Elkészítés
Összekeverjük a hozzávalókat (először a vajat a cukorral, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk).
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk a mogyoróval és a cukorral, majd előmelegített sütőben kisütjük.
Kb. 25 perc alatt légkeveréses sütőben készre sütjük. Kihűlve szeleteljük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 30x20 cm