SEGÉDESZKÖZÖK

EGYSZERHASZNÁLATOS VIZELETFELSZÍVÓ ESZKÖZÖK – INKONTINENCIA BETÉTEK ÉS NADRÁGPELENKÁK

Az utóbbi években elterjedtek az egyszerhasználatos termékek az inkontinenciás betegek körében. Az egyszerhasználatos inkontinencia segédeszközöket speciálisan a vizelet felszívására és megtartására fejlesztették ki. A különböző nedvszívó kapacitással rendelkező inkontinenciabetétek és nadrágpelenkák szárazon tartják a bőrt, szagtalanítanak, viselésük diszkrét és kényelmes, nem engedik a vizeletet kifolyni és szükség szerint - nappal és éjjel - többször cserélhetőek. Az egyszerhasználatos termékek csökkentik a fertőzések kockázatát, mivel csak rövid ideig érintkeznek közvetlenül a beteg bőrével, majd kidobásra kerülnek.

A MEGFELELŐ INKONTINENCIA-TERMÉK KIVÁLASZTÁSA

A két legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni a megfelelő termék kiválasztásában;

  • - a nedvszívóképesség feleljen meg az inkontinencia súlyossági fokának, és
  • - a betét nyújtson biztonság- és komfortérzetet a beteg számára.

Járóbeteg-ellátásnál a kismértékű, önkéntelen vizeletcsurgás problémája esetén ultra nedvszívó képességű, légáteresztő és vékony kidolgozású betétek használata ajánlott.
Férfiak számára olyan, anatómiailag formált inkontinencia betétek, tasakok javasolhatók, amelyeknek a pénisszel érintkező része bőrkímélő anyagból készült.
A járó- és fekvőbetegek ellátása közepes és súlyos vizelettartási zavar esetén olyan anatómiailag formált, ultra nedvszívó képességű inkontinencia betétek vagy pelenkák alkalmazását igényli, amelyek telítettségjelző indikátorcsíkkal és kifolyás elleni védőgátakkal vannak ellátva. Ezek a betétek már székletinkontinencia esetén is alkalmazhatóak. A combgumírozás és a bőrbarát felső réteg lényegesen javítja a beteg kényelemérzetét.
Nagyon súlyos vizelet- és székletinkontinenciában érintett, nagymértékben ápolásra szoruló betegeknek célszerű különösen nagy nedvszívóképességű éjszakai pelenkákat viselni.
A mozgásképes, aktív egyének olyan körkörös zárású, biztonságos nadrágpelenkákat használhatnak, amelyek aktív életvitelt tesznek lehetővé. Ezen nadrágpelenkák a derékrészen körkörösen gumírozottak, egy mozdulattal levehetők, így cseréjük rendkívül egyszerű, viseletük kényelmes és észrevétlen.

AZ INKONTINENCIA-TERMÉKEK TÍPUSAI

  1. Inkontinencia betétek nők számára: Az egészségügyi betéthez hasonló, kifejezetten nők számára készült, anatómiailag formált inkontinencia betétek enyhe vizeletvesztés esetére. Puha, bőrbarát fedőréteggel vannak ellátva, viseletük kényelmes és biztonságos. Nemcsak a nedvességet, hanem a kellemetlen szagokat is magukban tartják. A hátoldalon széles ragasztócsíkkal rögzíthetőek a fehérneműhöz.


  2. Inkontinencia betétek férfiak számára: Férfiak számára tervezett, anatómiailag formált betétek enyhe vizeletvesztésre. Puha fedőrétegük nem irritálja a péniszt, így növelve a biztonság- és komfortérzetet. Hátoldalukon a fehérneműhöz igazodó ragasztócsík segíti az egyhelyben maradást.


  3. Nagy kapacitású inkontinencia betétek rögzítőnadrággal: Nagy kapacitású inkontinencia betétek szuperabszorbens réteggel ellátva, középsúlyos inkontinencia esetére. Ezek a betétek két belső védőgáttal vannak ellátva, hogy megakadályozzák a folyadék kiszivárgását. A hátoldalon telítettségi indikátorcsík mutatja, hogy mikor kell cserélni a betétet. Többször mosható hálós neccnadrággal rögzíthetőek.

  4. Nappali és éjszakai inkontinencia pelenkák: Nagy nedvszívóképességű, anatómiailag formált pelenkák visszanedvesedést gátló réteggel ellátva, súlyos inkontinencia esetére. Bőrbarát tulajdonságokkal rendelkeznek, a csípőrésznél légáteresztő anyagból készülnek, hogy megelőzzék a bőrirritáció kialakulását. A hátoldalon telítettségi indikátorcsík mutatja, hogy mikor kell cserélni a pelenkát.


  5. Mobil inkontinencia nadrágpelenkák: Aktív életet élő érintettek részére kifejlesztett inkontinencianadrágok. A pelenkák összes előnyös tulajdonságával rendelkeznek. A nadrág oldalt feltéphető a gyors és higiénikus csere érdekében.


  6. Alátét az ágynemű védelmére: Cellulózból készült puha alátétek, polietilén védőfóliával fedve a hátoldalon, az ágy és az ágynemű védelmére.